Windows 10 S Modu Nedir ve Nasıl Kapatılır?

Yakın zamanda yeni bir Windows bilgisayar veya dizüstü bilgisayar aldıysanız, belirli uygulamaları yükleyemediğinizi fark etmiş olabilirsiniz. Windows S Modu çalıştırıyorsanız bu durum meydana gelebilir.

Windows 10 S Modu Nedir ve Nasıl Kapatılır?
Windows 10 S Modu Nedir ve Nasıl Kapatılır?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Peki Windows S Modu nedir ve ne işe yarar? İşte S Modu hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve bu özelliği Windows 10 ve Windows 11 PC’nizde ücretsiz olarak nasıl kapatabileceğinizi burada bulabilirsiniz.

Windows 10 S Modu Nedir? 

S Modu, size daha hızlı önyükleme süreleri, daha iyi güvenlik ve daha uzun pil ömrü sağlamak üzere tasarlanmış bir Windows yapılandırmasıdır (Windows Home veya Windows Pro gibi). Ancak S Modu etkinleştirildiğinde yalnızca belirli web tarayıcılarını kullanabilir ve uygulamaları yalnızca Microsoft Store’dan indirebilirsiniz.

Birçok yeni dizüstü bilgisayar Windows S Modu etkin olarak gelir ancak bu özelliği istediğiniz zaman devre dışı bırakabilirsiniz. Bu, bilgisayarınızı Windows Home’a, Pro’ya veya önceden yüklenmiş olarak gelen sürüme geri döndürecektir. Ancak S Modunu devre dışı bıraktığınızda geri dönemezsiniz.

Bilgisayarınızla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa HelloTech kapınıza bir uzman gönderebilir. Ülke çapındaki profesyonel teknisyen ağımız sayesinde, bölgenizde bilgisayarınızı ayarlamanıza , verileri yedeklemenize , virüsleri temizlemenize ve daha pek çok şeye yardımcı olabilecek bir kişi zaten var.

Windows S Modunu Korumalı Mısınız?

Microsoft’a göre Windows S Modu “öngörülebilir performans ve kalite sunuyor.” Dolayısıyla, bilgisayarınızı yalnızca temel görevler için kullanıyorsanız ve bilgisayarınızı özelleştirmekten çok hız ve güvenliğe önem veriyorsanız S Modunu etkin tutmak isteyebilirsiniz.

  • Tutarlı performans: Windows 10 S Modu ile çok fazla bellek veya işlem gücü kullanmanıza gerek kalmaz. Bu, bilgisayarınızın daha uzun süre yeni gibi çalışacağı anlamına gelir.
  • Daha hızlı önyükleme süreleri: Windows 10 S çalıştıran bir bilgisayar 15 saniyeden kısa sürede açılmalıdır. Testlere göre Windows 10 S bilgisayarları, Windows 10 Pro çalıştıran bilgisayarlara göre %80 daha hızlı açılıyor.
  • Daha uzun pil ömrü: Windows’un sadeleştirilmiş bir sürümü olduğundan S Modu %15 daha az güç tüketir ve bu da dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatır. Microsoft’a göre S Modu etkinleştirilmiş bir Surface dizüstü bilgisayar, tek şarjla 14,5 saate kadar dayanabilecek.

Windows 10 S ve Pro 2 karşılaştırması
Principled Technologies
  • Dosyaları otomatik olarak buluta kaydedin: Bilgisayarınız Windows S Modu çalıştırıyorsa dosyalarınız otomatik olarak OneDrive’a kaydedilir. Bu, bilgisayarınızdaki her şeye diğer cihazlardan (internete bağlı oldukları sürece) erişebileceğiniz anlamına gelir.
  • Daha iyi güvenlik: Windows S Modu yalnızca Microsoft Store’dan uygulama indirmenize izin verir. Bu, bilgisayarınıza zarar verebilecek kötü amaçlı yazılımları veya hataları yanlışlıkla indirme olasılığınızı azaltır. Ancak Microsoft yine de bilgisayarınızı korumak için Windows Defender Güvenlik Merkezi’ni kullanmanızı tavsiye ediyor.
  • Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda uygulama: S Mode ilk piyasaya sürüldüğünde Microsoft Store biraz verimsizdi. Artık aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda uygulama var. İster üretkenlik uygulamaları ister eğlence uygulamaları arıyor olun, Microsoft Store’da indirebileceğiniz çok sayıda ücretsiz ve premium uygulama vardır.

Windows S Modunu Kapatmanız Gerekir mi?

Herhangi bir üçüncü taraf uygulamasını indirmeniz, desteklenmeyen çevresel aygıtları kullanmanız veya belirli ayarları değiştirmeniz gerekiyorsa Windows S Modu’nu kapatmak isteyebilirsiniz. Temel olarak, eğer bir “uzman kullanıcı” iseniz, S Modu’nu devre dışı bıraktıktan sonra bilgisayarınızı özelleştirmek için daha fazla yola sahip olacaksınız.

  • Performans düşebilir : Bilgisayarınız zaten yavaşsa veya Celeron ya da Pentium işlemciye sahipse, S Modundan çıkmak işlerin daha da yavaşlamasına neden olabilir. Çoğu durumda S Modunu yalnızca bilgisayarınızda Intel işlemci ve en az 6 GB-8 GB RAM varsa kapatmalısınız. eMMC (yerleşik MultiMediaCard) depolama alanına sahip bir dizüstü bilgisayarınız varsa, muhtemelen Windows S Modunu etkin tutmalısınız.
  • Yalnızca Edge ve Bing’i kullanabilirsiniz: Windows S Modundayken yalnızca Edge tarayıcısını kullanabilirsiniz. Bu, Chrome, Firefox veya diğer tarayıcıları kullanamayacağınız anlamına gelir. Ayrıca, varsayılan arama motoru her zaman Bing olacaktır, dolayısıyla bu arama motorunu her kullanmak istediğinizde Google.com’a manuel olarak gitmeniz gerekecektir.
  • Üçüncü taraf uygulaması yok: Windows S Modu yalnızca Microsoft Store’dan uygulama indirmenize izin verir. Microsoft Store’da olmayan bir uygulamayı yüklemeye çalışırsanız, onu kullanmanızı engelleyen bir açılır pencere göreceksiniz.

Windows 10 s Chrome'u çalıştırmıyor
Windows 10 s Chrome’u çalıştırmıyor
  • Aksesuarlar için sınırlı destek: Windows S Modu yalnızca yazıcılar, web kameraları ve kablosuz fareler gibi belirli bilgisayar çevre birimlerini kullanmanıza olanak tanır. Cihazlarınızın S Modu ile uyumlu olup olmadığını öğrenmek için Microsoft’un listesine buradan göz atın.
  • İşletim sistemi özelleştirme ve yapılandırma araçları yok: S Modunda, sistem yapılandırması ve sorun giderme için Komut İstemi’ne, PowerShell’e veya Windows Kayıt Defteri’ne erişemezsiniz.

Windows S Modunun Etkin Olup Olmadığını Kontrol Etme

Windows S Modunun etkin olup olmadığını kontrol etmek için Başlat > Ayarlar > Sistem’e gidin Daha sonra aşağı kaydırın ve Hakkında’ya tıklayın. Hangi Windows sürümünü yüklediğinizi görmek için Windows özellikleri bölümüne bakın .

  1. Windows Başlat Menüsünü açın . Bunu, ekranınızın alt kısmındaki Windows logosunun bulunduğu düğmeye tıklayarak yapabilirsiniz. Veya klavyenizdeki Windows logosunun bulunduğu düğmeye basabilirsiniz.
  2. Ardından Ayarlar’ı seçin . Bu, dişli simgesinin bulunduğu düğmedir.
  3. Daha sonra Sistem’e tıklayın .
  4. Daha sonra aşağı kaydırın ve Hakkında’yı tıklayın . Windows 10’da bunu sol kenar çubuğunun altında göreceksiniz. Windows 11’de pencerenin sağ alt kısmını göreceksiniz.
  5. Son olarak, Windows özellikleri altında Windows S Modunun etkin olduğunu görebilirsiniz . Bu, Edition kelimesinin sağında olacaktır .

Windows 10 s modunun yüklü olup olmadığını nasıl kontrol edersiniz
Windows 10 s modunun yüklü olup olmadığını kontrol etme.

Windows 10 veya 11’de S Modu Nasıl Kapatılır

Windows 10 veya 11 yüklü bir PC’de S Modu’nu kapatmak için Başlat düğmesine tıklayın ve Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Etkinleştirme bölümüne gidin . Mağazaya Git’i seçin ve S Modundan Çıkış panelinin altındaki Al’a  tıklayın . Daha sonra Kur’a tıklayın ve işlemin bitmesini bekleyin.

Not: S Modundan çıkmak tek yönlü bir işlemdir. Bir kez çıkış yaptığınızda geri dönüş yoktur. Bu nedenle, devam etmeden önce S Modunu tamamen devre dışı bırakmak istediğinizden emin olun.

  1. Windows Başlat Menüsünü açın.
  2. Ardından Ayarlar’ı seçin .
  3. Ardından Güncelleştirme ve Güvenlik’e (Windows 10’da) veya Sistem’e (Windows 11’de) tıklayın.
  4. Ardından Etkinleştirme’yi seçin.  Bunu Ayarlar penceresinin sol kenar çubuğunda bulabilirsiniz.
  5. Ardından Mağazaya Git’i tıklayın . Bunu Windows logolu alışveriş çantası simgesinin yanında göreceksiniz. Üzerine tıkladığınızda Microsoft Mağazasında S Modundan Çık yazan yeni bir pencere açılacaktır .
    s modundan nasıl çıkılır
    S modundan nasıl çıkılır

  6. Daha sonra Al’ı tıklayın . Bu, açıklamanın hemen altında bulunan mavi bir düğme olacaktır.
  7. Son olarak Kur’a tıklayın ve işlemin bitmesini bekleyin. İşiniz bittiğinde, “Her şey hazır! S modundan çıktınız ve artık uygulamaları Mağaza dışından yükleyebilirsiniz.”
MAKALE
Windows Komut İstemi: Başlarken İhtiyaç Duyulan Bilgiler
Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Windows 10 S Modu Nedir ve Nasıl Kapatılır?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir