Dünya genelinde milyonlarca dolarlık fiyat etiketleriyle satılan değerli taşlar, yıllardır insanların hayallerini süsleyen varlıklar arasında yer alır. Bu taşlar, zaman zaman anlamlı ve tarihî bir önem taşımaları sebebiyle birçok insanın ilgisini çekmektedir. Bazıları ise sadece parlaklığı, pırıltısı ve görkemi adına özellikle takdir edilir.
Bu yazıda, tarihe damga vuran ve günümüzde pek çok kişinin hayallerini süsleyen dünyanın en pahalı taşlarına yer verdik. Tüm bu taşlar, hem değerlerinden hem de özellikle öykülerinden dolayı dikkat çekiyor.
Özellikle gemoloji ve mücevherat alanında ilgili olanlar için bu taşlar oldukça değerli olabilir. Bu sayede, bazı markalar sınırlı sayıda değerli taşlı mücevherler yaparak, seçkin müşterilerine sunmaktadır. Aşağıda listelediğimiz taşları okuyarak, siz de dünyanın en gözde taşları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Prenses Kesesi
Prenses Kesesi elması, dünyanın en ünlü pahalı taşlarından biridir. Adını, İngiliz prensesi Margaret’e atfen taşın kesim şeklinden almıştır.
Bir zamanlar, bu paha biçilmez taş, bir tavuk çiftliği sahibi olan Essie MacLeod tarafından, Namibya’daki bir mücevher madeninde bulundu. O zamanlar, bu taşın esasen değeri bilinmiyordu ve tavuk çiftliği sahibinin şansı sayesinde sıradan bir kaya olarak görülmekteydi. Ancak taş uzmanlarının eline geçtiğinde, içindeki potansiyel keşfedildi ve Prenses Kesesi elması, hızla yıldız haline geldi.
Elmasın, Tamara Mellon, Richard Burton, Marlene Dietrich ve Elizabeth Taylor gibi ünlü isimler tarafından da sahip olunmuştur. 2002’de ise Prenses Kesesi, Washington DC’deki Smithsonian Ulusal Tarih Müzesi’nde sergilenmek üzere verildi.
Şanslı Pembemsi
Elmaslar insanların hayallerini süsleyen en özel taşlar arasında yer almaktadır. Bu taşlar arasında en ünlülerinden ve pahalılarından biri de Şanslı Pembemsi elmasıdır. Pembemsi rengiyle göz kamaştıran bu elmas, 52.8 milyon dolar gibi hayranlık uyandırıcı bir fiyatla satılmıştır.
Şanslı Pembemsi elması, Güney Afrika’daki bir maden ocağında keşfedilmiştir. Bu özel elmasın tamamı 59.6 karattır ve yaklaşık olarak bir dut tanesi boyutundadır. Pembemsi renkteki bu elmas çok nadir bulunan bir taştır ve dünya üzerinde sadece birkaç yerde bulunmaktadır. Bu sebeple de piyasada bulunması oldukça zordur.
Bu özel elmasın özellikleri arasında renk tonunun benzersizliği ve görünümü de yer almaktadır. Üst düzey bir taş işçiliğiyle işlenen Şanslı Pembemsi elması, zarif ve inanılmaz derecede güzel bir taştır.
Dünya’nın Hazinesi
Dünya’nın Hazinesi, yani Cullinan, Güney Afrika’da 1905 yılında keşfedilmiş olan dünyanın en büyük elmasıdır.
Bu muhteşem taş, 3,106 karat ağırlığındadır ve henüz kesilmemiş halde iken, dünya üzerinde gerçek anlamda heyecan yaratmıştır. Zira önünde kesilecek 10 muhteşem elmas bulunduğu için, dünya zevk sahipleri tarafından oldukça büyük bir merak konusu olmuştur. Sonunda, 1908 yılında, Cullinan’ın en büyük parçası olan Cullinan I kesilerek, 530.20 karatlık dünyanın en büyük kesimli elması haline getirilmiştir. Başka bir deyişle, Cullinan kesilmemiş haldeyken 1.3 pound (yaklaşık 621 gram) ağırlığındayken, kesildikten sonra sadece 106 karat kalmıştır.
Elmasın Adı | Ağırlığı (karat) | Kesim |
---|---|---|
Cullinan I (Büyük Yıldız Afrikası) | 530.20 | Yastık kesim |
Cullinan II (Küçük Yıldız Afrikası) | 317.40 | Yastık kesim |
Cullinan’ın orijinal formundan geriye kalan kısımları, Britanya Kraliyet tacında kullanılmaktadır. Bu elmas, dünyanın en pahalı taşlarından biri ve belki de en öksüz elmaslarından biridir.
Cullinan I
Cullinan elmasları arasında en büyük olanı olan Cullinan I, 530.20 karat ağırlığındadır. Transvaal Colony’de 1905 yılında keşfedilen elmas, 3106 karatlık bir şekilde taslak halindeydi. Bu küçükşeytanın kesilmesi, 9 büyük taş ve 96 küçük taşın elde edilmesine sebep oldu. Cullinan I, Kraliyet Tacı’nın bir parçası olarak taç şeklinde kullanılıyor.
Cullinan I, öncesinde İlk Yıldız ya da Büyük Yıldız olarak adlandırılıyordu. 68 adet yüzeyi bulunan taş, 530.2 karatlık ağırlığıyla kesimden sonra İngiliz Tacı’nda kullanılmak üzere Kral VII. Edward tarafından satın alındı.
Cullinan I, Kraliyet Tacı’nın önemli bir parçasıdır ve dünyanın en değerli mücevherleri arasında yer almaktadır. Bu büyüleyici elmas, rengi, kesimi ve tarihi hikayesiyle insanları cezp etmektedir.
Cullinan II
Cullinan II elması, Dünya’nın Hazinesi olarak bilinen Cullinan elmasının kesilmesi sonucu ortaya çıkan kesimli bir taştır. Cullinan II, yaklaşık olarak 317.4 karat ağırlığındadır ve dünyanın en büyük kesimli elmasıdır.
Bu muhteşem taş, 1905 yılında Güney Afrika’nın Premier Mine’da bulunan Cullinan Elması’ndan kesildi. Toplamda, Cullinan Elması, 3.106.75 karat ağırlığındadır ve dünyanın en büyük elmasıdır.
Cullinan II, Güney Afrika’da kesildikten sonra, 1907 yılında İngiltere Kralı VII. Edward tarafından, yeni tacının çerçevesinde yer almak üzere satın alındı. Şu anda, İngiliz Tacı’nın Merkez Parçası’nda yer almaktadır ve dünyanın en büyük kesimli elması olarak ün kazanmıştır.
Özellikleri | Kesim: Üçgen kesim |
---|---|
Ağırlık: 317.4 karat | |
Rengi: Temiz ve renksiz |
Cullinan II elması, taşın kendine has özgünlüğüyle ve kesimindeki ustalıkla bilinmektedir. İngiliz Tacı’nın göz kamaştırıcı parçası olan bu taş, halkın ziyaretine açıktır ve yılda milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Black Orlov
Black Orlov, 1900’lü yılların başında Rusya’da keşfedilmiş siyah bir elmadır. İsmi, taşı keşfeden Rus seyyah ve mücevher toplayıcısı J.W. Paris’in intihar etmesiyle bağlantılıdır.
İddiaya göre, Paris, taşı satın aldıktan sonra uğursuz olduğunu düşünerek intihar etmiştir. Taşın efsanesi birbiriyle çelişen hikayelerle doludur, ancak siyah elmasın kendisi gerçekten de göz alıcıdır.
Black Orlov’un şimdiki sahibi bilinmemektedir, ancak siyah elmas, dünya genelinde mücevher koleksiyoncuları arasında hala popüler bir konu olmaya devam etmektedir.
Blue Belle of Asia
Değerli taşlar arasında en pahalı ve ünlülerinden biri Blue Belle of Asia elmasıdır. Bu elmas, 392.52 karat ağırlığında ve muhteşem bir mavi rengi vardır. İlk olarak Sri Lanka’da bulunan bu değerli taş, uzun yıllar boyunca İngiliz Kraliyet Ailesi’nin önemli mücevher koleksiyonları arasında yer almıştır. Ancak 17 Aralık 2014 tarihinde, İsviçre Cenevre’de düzenlenen bir açık artırmada 17.3 milyon dolara satılmıştır. Bu fiyata satılan Blue Belle of Asia elması, değerli taşlar arasında en yüksek fiyata satılanlar arasındadır.
Blue Belle of Asia elması, içerisinde bulunduğu madenin özellikleri nedeniyle oldukça nadir bir taştır ve bu yüzden değeri oldukça yüksektir. Ayrıca muhteşem bir mavi renge sahip olduğu için birçok mavi elma seveni tarafından da oldukça beğenilmektedir. Blue Belle of Asia elması, dünya genelinde birçok koleksiyoncunun gözdesi ve hayalidir.
Blue Belle of Asia elmasının açık artırmada bu kadar yüksek bir fiyata satılması, birçok kişinin şaşırmasına neden oldu. Ancak birçok koleksiyoncu ve uzman, bu fiyatın taşın benzersiz özellikleri ve nadirliği nedeniyle normal olduğunu düşünmektedir. Her ne kadar bu fiyat, birçok kişi için hayal edilemez olsa da, değerli taşlar arasında Blue Belle of Asia elmasının birçok rakibinin önünde yer aldığı kesindir.
Hope Elması
Tavernier Blue olarak bilinen elmas, 17. yüzyılda İndia’da keşfedilmiştir. Uzun yıllar boyunca farklı sahipleri arasında el değiştiren elmas, son olarak 1830 yılında Henry Philip Hope tarafından satın alınmıştır. İşte bu yüzden, elmasın adı “Hope Elması” olarak tanınmaktadır.
Ancak, elmasın bir efsanesi daha var. Tavernier Blue elması, onun sahtesini yapan bir adam tarafından Paris’teki bir mücevherciye satıldı. Mücevherci, elmasın o kadar büyük ve ünlü olduğunu bilmemektedir. Geleneksel kesimi ortadan kaldırır ve elması yeniden şekillendirir.
Bir süre sonra, İngiliz kraliyet ailesinin mücevherlerini yöneten Henry Philip Hope, elması satın alır ve üzerinde yeni bir kesim yapar. Daha sonra, elmasın sahibi olan Hope ailesi, elması satmak zorunda kalmıştır. Bugünse, özel bir mücevher koleksiyonunda sergilenmektedir.
Tavernier Blue/Hope Elması, adalet, cesaret ve sevginin sembolü olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, nadir olduğu ve önemli bir tarihi geçmişi olduğu için diğer pahalı elmaslar gibi çok değerlidir.
Tavernier Blue
Tavernier Blue daha önce Hope adıyla bilinen elmasın orijinal haliydi. Bu elmas, ünlü maceracı Jean-Baptiste Tavernier tarafından Hindistan’da bulundu ve daha sonra Fransa Kralı XIV. Louis tarafından satın alındı. Tavernier Blue uzun süre Fransız Taç mücevherlerinin bir parçası olarak kaldı ve zaman içinde farklı kesimlerden geçti. Ancak, 1792 yılında Fransa Devrimi sırasında bu taş da kaybedildi. Tavernier Blue’un 1830’daki bir açık artırmada ortaya çıktığına inanılıyor ve bu elmas, sonunda 1949 yılında Amerikalı bir mücevher koleksiyoncusu tarafından satın alındı. Daha sonra 1958 yılında, yeni sahibi Harry Winston tarafından yeniden kesildi ve yeniden isimlendirildi. Tavernier Blue şimdi “The Blue Hope ” olarak biliniyor.
olarak bilinen elmas, onun sahtesini yapan bir adam tarafından Paris’teki bir mücevherciye satıldı.
17.yüzyılda İndya’da çıkarılmış olan bu elmas, birçok hikayesiyle ünlüdür. Daha önce Tavernier Blue olarak bilinen bu mavi elmas, onun sahtesini yapan bir adam tarafından Paris’teki bir mücevherciye satılmıştır. Daha sonra, İngiliz bankacı Henry Philip Hope tarafından satın alınmıştır ve adını da ondan aldığı söylenmektedir. Hope Elması, halen bir müzede sergilenmekte olup, dünyanın en ünlü mücevherlerinden birisidir.
Centenary Elması
Centenary Elması, Güney Afrika’da bulunan ve 100 karat ağırlığındaki dünyanın en büyük renkli elmasıdır. Ünlü elmas, 1986 yılında açılan bir maden ocağında keşfedilmiştir. Büyüleyici güzelliği ve büyüklüğüyle tüm sanatseverlerin dikkatini çeken Centenary Elması, 100. karatını kutlamak için özel olarak yapılmıştır.
Centenary Elması, yaklaşık olarak 20 milyon dolar değerlenmektedir ve şaşırtıcı bir şekilde elmasın rengi bileşiminde bulunan az sayıda elementin sonucudur. Elmasın kusursuzluğu onu özel yapan bir diğer faktördür.
Elmasın ana kesim perisi, yuvarlak ve kalp şeklindeki aksesuarlar gibi farklı tasarımlar için kullanılabilen büyüleyici bir işçiliğe sahiptir. Ayrıca, Centenary Elması, kusursuz ve rengindeki doğallık nedeniyle tanınmaktadır.
Centenary Elması, öncelikle Güney Afrika’da bulunmaktadır. Daha sonra, dünyanın en büyük renkli elması olması nedeniyle, birçok ülkede sergilendi ve büyük takdir topladı. Genel olarak, Centenary Elması, dünya genelindeki elmas takıları için ilham kaynağı olmuş olduğu söylenebilir.
Taylor-Burton Elması
Taylor-Burton Elması, 68 karatlık bir elması içermekte olup, keşfedildiği günden beri en değerli ve en ünlü taşlar arasında yer almaktadır. Elizabeth Taylor, eşi Richard Burton tarafından satın alınan bu pahalı elması oldukça sevmiş ve sık sık takmıştır.
Elmas, Güney Afrika’da bulunmuş ve 240 karat ağırlığındaki orijinal taştan kesilerek yapılmıştır. Burton, bu elması özel bir keşif gezisinde keşfetmiştir. Daha sonra, keşif gezisindeki birçok taş gibi, Taylor-Burton elması da Burton ve Taylor arasında paylaşılmıştır.
Elmasın keşfinden sonra, Richard Burton, elması aldıkları mücevherciye geri satarak karlı bir iş yapmıştır. Ancak, Elizabeth Taylor duygusal bir bağ kurduğu için elmasın geri alınmasını istemiştir. Sonunda, Burton bu isteğini kabul etmiş ve elmas yeniden Taylor’ın sahip olmuştur.
Taylor-Burton Elması, Hollywood starları arasında, popülerliği nedeniyle oldukça ünlüdür. 1969 yılında, Elizabeth Taylor, bu elması Oscar töreninde takmış ve tüm dünyanın dikkatini çekmiştir. Bu kez, Taylor’ın bu değerli taşı tavsiye üzerine terk ettiği ve satışa çıkarmak için mücevherciye geri verdiği bilinmektedir.
Sergi Elması
Dünya’nın en pahalı taşlarından biri olan Sergi Elması, 1984 yılında Moskova’da düzenlenen bir sergide sergilenmek için açığa çıkarılmıştır. Avrupa ve Asya’daki en büyük elmaslardan biri olarak kabul edilmekte olan bu nadir tas, 342,57 karat ağırlığındadır.
Bu nadir elmas, Angola’da yapılan bir madencilik faaliyeti sırasında keşfedilmiştir. Daha sonra ise, Moskova’daki sergi için işlendi ve hazırlandı. Sergi Elması, oldukça saf ve farklı renk tonlarında yer alan ince renk bantlarını barındıran bir elmas türüdür. Bu rengin oluşumu, kristalin yapısında meydana gelen küçük kusurlardan kaynaklanmaktadır.
Sergi Elması’nın, dünya genelindeki en pahalı elmaslar listesindeki yeri oldukça yüksektir. Ancak, elmasın alıcısı veya satıcısı hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Yani bu taşın kimin malı olduğu hala bir sır olarak saklanmaktadır.
Hünerli Elmas
Hünerli Elmas, çoğu elmasla kıyaslandığında oldukça genç bir tarihe sahiptir. Güney Afrika’da 1900’lü yılların başında keşfedilmiştir. 251 karat ağırlığındaki bu elmas, estetik açıdan oldukça beğenilmekte ve parlaklığıyla dikkat çekmektedir.
Bazı kaynaklara göre, Hünerli Elmas’ın sahibi, kıymetli taşları toplayan ve ticareti yapan Harry Winston’dır. Hünerli Elmas, 1950’li yıllarda Winston tarafından satın alınmıştır.
Bu göz alıcı taşın birçok kullanım alanı vardır. Özellikle, takı tasarımı ve süs eşyası yapımında kullanılır. Ayrıca, koleksiyonculuk alanında da oldukça değerlidir.